Wachtlijsten voor zorginstellingen

Sinds november 2015 ben ik met onze casemanager in gesprek over het vinden van geschikte woonvormen voor mijn moeder. Voor straks, als het thuis niet meer gaat. In augustus toen we eindelijk onze casemanager aangesteld hadden gekregen, leek het allemaal nog een ver-van-ons-bed-show. Nu, in december, realiseer ik me dat we op moeten schieten.

Het eerste punt dat we moesten regelen, was de zorgindicatie die het CIZ afgeeft. Dit betreft het zorgzwaartepakket, wat – om in aanmerking te komen voor beschermd wonen – minimaal een ZZP 5 moet zijn. Beschermd wonen betekent: wonen met 24 uur per dag begeleiding. In eerste instantie had de casemanager een lagere indicatie aangevraagd om in ieder geval de thuiszorg aan te kunnen vragen. Maar ik loop er tegenaan, dat ik geen wachtlijstplaatsing bij een zorginstelling met beschermd wonen kan aanvragen, als mijn moeder daar niet voor in aanmerking komt. Dus moet de indicatie worden verhoogd. Wat een gedoe. Maar goed. Geregeld.

Ik heb over veel woonvormen gelezen en ik weet inmiddels wat ik wil. Ik wil dat mijn moeder in een moderne, kleinschalige woonvorm terecht komt. Waar ze niet het gevoel zal hebben opgesloten te zitten en waar ruimte en tijd is voor persoonlijke aandacht. Een plek waar het voor ons ook prettig is om haar te bezoeken. Waar ze niet 20 jaar jonger is dan de gemiddelde leeftijd, omdat mijn moeder geen ouderdomsdementie heeft. Deze moderne woonvormen zijn in opkomst, dus er valt op zich wat te kiezen. Dit zijn echter ook de woonvormen met de wachtlijsten, want we zijn natuurlijk niet de enige die dit graag willen. Daarnaast zijn er ook veel van deze nieuwe woonvormen, die een (hoge) eigen bijdrage vragen.

Een jaar

Mijn moeder is op de wachtlijst geplaatst van zo’n moderne, kleinschalige woonvorm. De gemiddelde wachttijd op deze lijst, is een jaar. Dat betekent, dat ik ook naar alternatieven zoek, voor het geval we het niet nog een jaar thuis redden. Jammer genoeg vind ik geen optie met een kortere wachtlijst. De traditionele verpleeghuizen in de buurt, met als grootste verschil de omvang van de woonvorm en het aantal mensen op een afdeling, hebben geen wachtlijst. Daarmee is dat voorlopig plan B.

Ik baal wel, hier zit voor ons wel een gat in het systeem. Mams achteruitgang is zo progressief, dat toen we eigenlijk de indicatie voor beschermd wonen hadden moeten krijgen om op tijd op de wachtlijst te staan, haar situatie nog helemaal niet ernstig genoeg was voor die indicatie. Oftewel, sneller dan dit had het niet voor haar gekund. Maar daarmee staan we nu mooi wel onderaan een lijst… Als dat straks maar goed gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *