Parkinson medicatie bij dementie

Ik ga in gesprek met de professor over de moeite met lopen die mijn moeder ervaart. Hij legt me uit, dat de symptomen overeenkomen met de ziekte van Parkinson. Het goede nieuws, daarvoor is wel medicatie te krijgen. Bizar. Ik ben dus blij met dit nieuws.

Wat er gebeurt met dementie, is dat de hersenen steeds verder functionaliteit verliezen. Zo begint dementie bij de één in het spraakgebied, bij de ander in het deel waar je gedrag wordt bepaald. En weer bij anderen in het deel dat je motoriek aanstuurt. Uiteindelijk breidt de dementie zich steeds verder uit in de hersenen en bestrijkt het meerdere delen van het brein. Zo kan het dus zijn, dat je begint met een semantische dementie zoals bij mijn moeder. En ineens met Parkinson te maken krijgt.

Parkinson

De problemen met lopen die mijn moeder ervaart lijken sterk op verschijnselen die bij de ziekte van Parkinson horen. Het steeds slechter kunnen controleren van spierbewegingen, het steeds trager en steeds minder bewegen wordt bewegingsarmoede genoemd. De lichaamshouding wordt steeds stijver en het lopen gaat steeds meer op schuifelen lijken. Dit is wat mijn moeder ook ervaart.

Dopamine

Voor deze verschijnselen is het mogelijk om medicatie te geven die deze verschijnselen onderdrukken. Dat is echt een lichtpuntje want tot nu toe is er niets qua medicijnen wat mijn moeder heeft kunnen helpen. Door het afsterven van de hersencellen ontstaat er een tekort aan dopamine, waardoor signalen minder goed worden doorgegeven. De Parkinson medicatie ‘levodopa’ werkt hetzelfde als dopamine en kan er dus kortdurend voor zorgen dat de signalen in de hersenen weer iets beter worden doorgegeven.

De professor legt uit dat er geen garantie is dat de Parkinson medicatie iets zal doen voor mijn moeder, maar dat het zeker het proberen waard is. Vind ik ook, het heeft weliswaar mogelijk wat bijwerkingen maar die wegen op het moment niet op tegen de terneergeslagenheid die mijn moeder ervaart door de moeite met lopen. Hij is het met me eens en schrijft het recept uit. het is nu eind november 2016. Ik ben benieuwd. Hopelijk kunnen we mijn moeder zo toch nog met iets helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *