10 Tips voor een eerste gesprek met de huisarts

Omdat mijn moeder’s spraakstoornis steeds duidelijker werd, en zij zelf terughoudend was over het aangaan van een gesprek met de huisarts, wilde ik graag zelf zo goed mogelijk voorbereid zijn. De site van Alzheimer Nederland heeft veel documentatie over de vraag of je met dementie te maken hebt. Juist omdat de eerste verschijnselen per persoon enorm kunnen verschillen, is het raadzaam om jezelf hierin wat meer te verdiepen voordat je met een arts gaat praten. Ik heb voor mezelf een rijtje vragen en bevindingen opgesteld om het gesprek met de huisarts voor te bereiden. Dit is mijn lijstje geweest:

 • Valt ze vaak in herhalingen? (ik merkte dit bijvoorbeeld aan de telefoon, dan leek het alsof het gesprek opnieuw begon)
 • Kan ze zich goed en duidelijk verstaanbaar maken? (de zinsopbouw werd bijvoorbeeld warrig)
 • Zijn er woorden die echt niet kunnen worden uitgesproken, ook niet met hulp? (Combadja)
 • Kan ze nog gemakkelijk meedoen aan het gesprek? (Mijn moeder stelde heel veel vragen, ik moest heel veel herhalen, alsof ze me niet had verstaan, maar eigenlijk omdat ze me niet begreep)
 • Gebeuren er vreemde dingen qua gedrag, bijvoorbeeld dat er iets uit de koelkast in de kledingkast ligt, of andersom? (dit heb ik niet gemerkt, maar hoor ik wel bij veel anderen)
 • Merk je dat de behoefte aan structuur soms dwangmatig lijkt? (iets MOET op een bepaalde manier gebeuren en steeds opnieuw zo; mijn moeder had dit met alles: huissleutels bij zich houden, plaats van haar schoenen, van de afstandsbediening, van haar portemonnee)
 • Komt het voor dat ze ineens de weg op een anders zo vertrouwde plek niet meer weet? (dit hebben wij niet gemerkt)
 • Zijn er dagelijkse handelingen die ineens veel moeite kosten (zoals het aantrekken van dezelfde sokken)? (dit kwam bij ons pas veel later)
 • Wat willen jullie zelf als vervolgstap? Verdere tests laten afnemen zoals de MMSE?
 • Wat willen jullie absoluut niet (mijn moeder wilde bijvoorbeeld niet dat zij naar de huisarts’ praktijk moest komen, had liever het bezoek in haar eigen huis).

De Alzheimer stichting heeft ook een telefoonnummer dat je kunt bellen om je zorgen met een ervaringsdeskundige te bespreken. Ik heb destijds ook gebeld, om mijn lijstje van hierboven met iemand te kunnen bespreken. Dat versterkte in mijn geval de behoefte om verder onderzoek te doen. Om uit te vinden of het om dementie gaat.

Eén gedachte over “10 Tips voor een eerste gesprek met de huisarts”

 1. Lieve Eva,
  Ik lees je blog nu pas. Mooie eerste stuk, top dat je in je pen / toetsenbord geklommen bent. Het leest als een trein.
  Dikke knuffel Marlies

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *