Tips voor veilig thuis wonen

tips veilig thuiswonen checklistVoor mijn moeder zijn we eind maart 2016 aangekomen bij de vraag, of het nog wel veilig is om thuis te wonen. Mijn moeder woont alleen, daarom is het des te belangrijker dat zij zich zelf kan redden. Ik vraag advies aan een casemanager uit het team van de professor. Zij is iemand met jarenlange specifieke ervaring met jonge mensen met dementie. Dit zijn de punten die wij hebben bekeken: 

Veiligheid

Dit is natuurlijk de belangrijkste en meest voor de hand liggende om thuis te kunnen blijven wonen. Denk dan aan:

 • Koken, gaat het gebruik van het fornuis nog goed? In ons geval kookte mijn moeder op gas, dus wij hebben de optie bekeken om de gaskraan dicht te draaien. Er zijn ook handige spulletjes als knopbeschermers of kookrekken te krijgen. De oven ging bij ons toevallig stuk, wat niet slecht uit kwam want zo konden er ook geen ongelukjes mee gebeuren. Wij hebben hier weinig actie op hoeven ondernemen omdat mijn moeder zelf aangaf dat ze niet meer wilde koken. Maar het is een belangrijk punt om te checken. Een aan/uit optie waarbij het fornuis alleen in gebruik is wanneer je erbij bent, is een ideaal uitgangspunt.
 • Heet water, je wilt voorkomen dat iemand zich aan te heet water kan verbranden. Wij hadden een kleine boiler voor de keuken, waarvan ik de temperatuur op maximaal 60 graden heb gezet. Op die manier kon mijn moeder zelf de kraan blijven bedienen, zonder dat ik mij zorgen hoefde te maken of zij zich zou kunnen verbranden.
 • Apparaten zoals een waterkoker of een strijkijzer, kunnen gevaarlijk worden als je niet meer weet hoe je het goed gebruikt. Het gemakkelijkst is om deze op te bergen als je niet in de buurt bent.
 • Rookmelder, een simpele actie om meer rust te hebben bij de gedachte dat als er toch iets mis gaat, je er snel bij kunt zijn.
Mobiliteit

Belangrijkste onderwerp als het gaat over mobiliteit, is het gevaar om te vallen. Er zijn veel kleine checks die je zelf kunt doen in huis, zoals:

 • Struikelen, liggen er snoeren of randjes van kleedjes op plekken waar veel wordt gelopen? Werk deze dan weg, dat scheelt een hoop risico.
 • Handgrepen of grijpbeugels, vooral in de badkamer en op het toilet kan het een uitkomst zijn wanneer er meer houvast is om zelfstandig op te kunnen staan.
 • Vrije looproutes. Van de gang naar het toilet, van de zithoek naar de eettafel, etc. Wanneer je ervoor zorgt dat je gemakkelijk van de ene plek naar de andere kunt lopen, zonder dat je jezelf kunt stoten, maak je het eenvoudig voor jezelf en de ander. Tegen stoten zijn allerlei dingetjes als hoekbeschermers te krijgen die het bezeren tot een minimum beperken.
 • Traplopen. Deze laatste is geen kleine check want als de slaapkamers boven zijn en het traplopen niet meer gaat, heb je een probleem. Voor sommige gezinnen is er de optie om een traplift te laten plaatsen, maar dat wordt niet voor iedereen vergoed. Een traphek kan voorkomen dat iemand van de trap valt, maar voor mijn moeder was dat geen optie want er was niemand om het hekje open te doen. Gelukkig is mijn moeder goed genoeg mobiel gebleven om zelfstandig trap te kunnen lopen en was dit dus voor ons geen probleem.
Gevoel

De tips voor thuis wonen met dementie die ik hier bespreek zijn nog steeds vrij algemeen en wat voor de een werkt, kan voor de ander nergens op slaan. Ik deel hier waar wij naar hebben gekeken, wat ons heeft geholpen. Doordat ik op deze genoemde punten nog voor een veilig thuis kon zorgen, was het enige punt wat overbleef, het emotionele gevoel van veiligheid. Dit probeerden wij zo lang mogelijk te verzorgen door van ’s morgens vroeg, tot ’s avonds laat aanwezig te zijn.

Op dementie.nl vind je handige informatie over de mogelijkheden rondom vergoedingen voor aanpassingen en over hulpmiddelen en hoe je eraan komt.

5 gedachten over “Tips voor veilig thuis wonen”

 1. U vertelt in het stukje dat uw moeder alleen woont. Bij het stukje emotionele veiligheid vertelt u dat u dit heeft opgelost door van ”s morgens vroeg tot ”s avonds laat bij haar aanwezig te zijn. ??? Erg tegenstrijdig en een onmogelijke oplossing lijkt mij of iemand moet bij uw moeder zijn ingetrokken?

  1. Hoi Sonja, als je mijn hele verhaal leest, zul je hoop ik beter begrijpen wat ik bedoel. Mijn moeder is weduwe dus woonde alleen. Maar ‘s morgens vroeg belde ik haar, vanaf 8 uur was er dan iemand bij haar, vaak tot na het eten of zelfs totdat zij naar bed ging. Daarna was zij dan alleen.

   1. Oké, dat snap ik wel. Ik begreep uit je verhaal dat er 24 uur per dag iemand was. Ik heb het bij mijn moeder precies gedaan zoals jij (zij heeft Alzheimer). Bellen, bezoek, zorg een aantal keren per dag, dagbesteding vier dagen in de week maar ons probleem werd dat zij in de avond of nacht naar buiten ging. Toen het moment kwam dat ze haar huis niet meer kon vinden en niet meer kon benoemen waar ze woonde hebben wij besloten dat het tijd werd voor een tehuis. We hadden toen wel al veel met haar meegemaakt. Brand, overstroming enz. De beslissing viel me zwaar . Moeilijk hè Eva? Ik wens hè heel veel sterkte

    1. Dankjewel Sonja, jemig ja je hebt zeker heel wat meegemaakt. De beslissing is loodzwaar… dat moment staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Dank voor je reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *