Wanneer krijg je een indicatie ZZP 7?

Een dag later bel ik de dame van het CIZ op omdat ik me tevens realiseer dat ik een aanvraag had gedaan voor een nieuwe beoordeling van het zorgzwaartepakket. Ik wil weten wanneer je een ZZP 7 krijgt in plaats van de standaard 5 die iedereen krijgt. Omdat ik ervan uit ga, dat er per persoon naar de situatie wordt gekeken. Die indruk krijg ik echter niet direct. 

Wanneer ZZP 7

Als ik aan de dame van het CIZ uitleg waarom ik terugbel, zegt ze me dat ze niet was vergeten dat er ook nog naar de indicatie voor het zorgzwaartepakket moest worden gekeken. Maar dat ze geen reden ziet om er een ZZP 7 van te maken, want dat wordt alleen gegeven als iemand agressief is en er risico is dat die zichzelf of iemand anders wat aandoet. De omschrijving van wanneer een ZZP 7 klinkt echter anders: als je door een kwetsbare gezondheid of ernstige desoriëntatie en problemen met het geheugen meerdere keren per dag afhankelijk bent van persoonlijke begeleiding en zorg. Dat klinkt voor mij, als mijn moeder.

Kromme hoepel

Ik dien haar dan ook van stevige repliek: Dus omdat mijn moeder in tegenstelling tot agressief juist liever is geworden, maar door haar spraakgebrek door geen enkele vreemde persoon wordt begrepen en nog geen glas water zelf kan inschenken en dus heel intensieve begeleiding nodig heeft, ze volgens het CIZ niet meer steun hoeft te krijgen want ze is niet agressief? Dat is toch zo krom als een hoepel? Hoe kunt u dat aan mij uitleggen? U heeft de situatie toch gezien? Was u in staat om met haar te communiceren? Zo iemand als mijn moeder heeft toch specifieke hulp nodig en niet een standaard benadering? Ik voel dat ik rood aanloop in dit telefoongesprek.

Het heeft echter effect: De dame luistert zo waar naar me.  Ze geeft aan dat ze mijn punt eigenlijk wel begrijpt. Ik slaak een zucht van verlichting. Ik kan me hier zo over opwinden. Waarom zijn er dan meerdere varianten van het zorgzwaartepakket als de overheid toch doorgaans standaard een ZZP 5 uitgeeft. Ik kan het zelf wel invullen, een hogere indicatie hangt samen met een groter persoonlijk zorgbudget dat door de overheid beschikbaar wordt gesteld. Oftewel, het kost meer geld.

De dame geeft aan dat ze er voor het komende half jaar voor mijn moeder een indicatie ZZP 7 van zal maken. Daarna zal er opnieuw worden geëvalueerd. Halleluja.

6 gedachten over “Wanneer krijg je een indicatie ZZP 7?”

  1. Het is fijn dat alles in Nederland goed geregeld is tot je ermee te maken krijgt en er achter komt dat het soms helemaal niet overeen komt met de werkelijkheid. Maar desalnietemin is er in ons land wel veel mogelijk mits je het juiste paadje volgt. Eva, jullie hebben een ware strijd gestreden om je moeder Lia zo goed mogelijk te assisteren en doen dat nog steeds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *